12 Mart 2019 Salı

ERP Sistemleri Neden Gerekli?

Kurumsal Kaynak Planlaması

Küresel ERP yazılım pazarının 2020 yılına kadar 41,69 milyar dolar olması bekleniyor. Bu sistemlerin etkisi açık. Bu sayı etkileyici olsa da yazılımı hiç kullanmayanlar, ERP'nin işleri için neden önemli olduğunu anlamakta zorlanabilirler. Ancak küreselleşme birçok sektör için pazarı sıkılaştırırken, işinize rekabet avantajı sağlamak için her türlü aracı araştırmak çok önemlidir. Birçok şirket için bu ERP yazılımı kullanılarak gerçekleştirilir.

ERP'nin kullanım alanları nelerdir?

Kurumsal kaynak planlama (ERP) sistemleri, iş fonksiyonlarını merkezi ve entegre bir sistem içinde yönetmek isteyen kuruluşlar tarafından kullanılır. ERP genellikle tedarik zinciri içinde çalışan şirketler tarafından imalat ve dağıtımın tüm hareketli parçalarını takip etmeye yardımcı olmak için kullanılır. Bununla birlikte, ERP sağlık, kar amacı gütmeyen gruplar, inşaat ve hizmet sektörleri dahil birçok farklı endüstri tarafından kullanılabilir. Çalışanlarını, müşterilerini ve envanterini yönetmeye ihtiyaç duyan organizasyonun tümü ERP'nin yararına güvenebilir.

ERP, girilen tüm verileri tek bir veri tabanında depolar ve tüm bölümlerin aynı bilgilerle çalışmasını sağlar. Ek olarak, tüm bu veriler düzenlenebilir, analiz edilebilir ve raporlara dönüştürülebilir. ERP sistemleri müşteri yönetimi, insan kaynakları, iş zekası, finansal yönetim, envanter ve tedarik zinciri özelliklerini bir sistemde bir araya getiriyor.

Neden ERP Kullanmalı?

Kurumsal kaynak planlama yazılımı, çeşitli işletme fonksiyonlarını yönetmek için kullanılır, ancak diğer çözümlerden daha iyi nasıl olabilir? ERP'nin diğer çözümlerle benzer hedefleri olsa da benzersiz özellikleri onu yazılım pazarında farklı bir rakip haline getiriyor.

Kurumsal kaynak planlama (ERP) sistemlerinin öneminin herhangi bir kuruluş tarafından göz önünde bulundurulması gereken 8 neden:

1. Daha Fazla Para Tasarrufu

Pek çok satıcı son yıllarda esnek fiyatlandırma sunsa da ERP paketleri hala büyük bir yatırımdır. Birçokları için tek başına yüksek maliyetler, programın kuruluşunuzu para tasarrufu yapması ihtimalinin düşük görünmesine neden olabilir. Ancak bu ön yargıyı geçtikten sonra, ERP sistemlerinin mükemmel bir yatırım getirisi sağladığını görmek kolaydır.

İlk olarak, ERP şu anda kuruluşunuzda parçalanmış olabilecek sistemlerin çoğunu birleştirir. Ürün geliştirmeden ödenecek hesaplara, personeliniz işleri için gerekli tüm araçlara tek bir merkezi sistemden erişebilecek.

Sistemleri birleştirerek, çalışanlarınızın zamanlarını daha verimli kullanmalarına yardımcı olursunuz. ERP ile, kullanıcıların birden fazla sistemde bir bilgi parçasını avlamaları gerekmez. Merkezi veri tabanı ile bilgi almak çok kolaydır. Dahası, kuruluşunuz kullanıcıların birçok sistemde eğitim alma ihtiyacını ortadan kaldırarak ERP ile tasarruf sağlar. Bu sadece eğitime harcanan para miktarını azaltmakla kalmaz, aynı zamanda dahil olan lojistik çabayı da azaltır. Birkaç farklı satıcı ile birkaç eğitim oturumu ayarlamak yerine, sadece bir tane ile iletişim kurmanız gerekir.

2. Geliştirilmiş İş Birliği

ERP uygulamalarının özellikleri, kullandığınız programa bağlı olarak biraz değişebilir, ancak genellikle tüm sistemler bir şekilde iş birliğini geliştirir. Daha önce belirtildiği gibi, merkezi veri tabanı ERP'yi benzersiz kılan şeyin ayrılmaz bir parçasıdır. Bu veri tabanıyla, şirketinize çalışması için tek bir doğruluk kaynağı sağlarsınız. Bu, yanlış verilerle çalışarak ortaya çıkan hataları azaltır, maliyetleri daha da azaltır.

Dahası, merkezi bir veri tabanı, tüm ekip üyeleri ihtiyaç duydukları şirket genelinde verilere erişebildiğinden, projeler sırasında herhangi bir tereddüt veya duraklamayı azaltır. Ek olarak, çeşitli sistemler veya kaynaklar arasında bilgi birleştirmeye gerek yoktur. Verilerin tümü tek bir sistem aracılığıyla derlendiğinden, saklandığından, paylaşıldığından ve erişildiğinden, veri dosyalarının ne kadar doğru, eksiksiz veya güvenli olduğu konusunda endişe duyulmaz.

Belki de ekibiniz aynı müşteri bilgisini tekrar tekrar birkaç farklı sisteme giriyorsa, bunu söylemek kolay değildir. Bir ERP olmadan, kolayca önlenebileceği zaman insan hatasını süreçlerinize davet edersiniz.

3. Daha İyi Analiz

Merkezi bir bilgi veri tabanı ayrıca, analiz ve rapor geliştirmenizi kolaylaştırır. Bir ERP tüm veri girişlerini kaydettiğinden ve sakladığından, mükemmel bir iş zekası aracı haline getirir. Satıcınız güçlü işlevler sağladığı sürece, ERP yazılımı ekibinizin çeşitli raporlar oluşturmasını kolaylaştırır ve hızlandırır. Bir ERP olmadan günlerce süren araştırma ve derleme raporları, sadece birkaç dakika sürer.

Çoğu ERP sistemi özelleştirilebilir bir gösterge panosu sağlar, böylece yöneticiler sisteme ilk giriş yaptıklarında raporları görebilirler. Bu raporlar, gelir ve gider tablolarından belirli işlevlere ilişkin öngörü sağlayan özel KPI'lara kadar her şeyi içerebilir. Bu raporlara hızlı bir şekilde erişebilme yeteneği sizin ve ekibinizin daha hızlı kararlar almasını sağlar.

Artık ihtiyaç duyduğunuz raporları oluşturmak için IT personelinize ihtiyaç duymanıza gerek yok. Son olarak, raporlar genellikle erişim düzeyleriyle gelir ve yalnızca yetkili personelin değerli şirket verilerini görmesini sağlar.

4. Geliştirilmiş Verimlilik

Geleneksel yöntemlerle, sıkıcı işler tamamen kaçınılmazdır. Rapor oluşturma, envanter seviyelerini izleme, zaman çizelgesi izleme ve siparişleri işleme gibi görevler, çalışanların saatlerini alır. Zaman ayırmaya ek olarak, bu süreçler çalışanların moralini düşürür ve insanın hata yapmasına yol açar. Aynı veri satırını farklı biçimlerde sayısız kez girdikten sonra en iyi personel bile hata yapar.

Doğru çözümü seçerseniz, bir ERP sistemi en sıkıcı görevlerinizi otomatikleştirebilir. ERP yazılımı içindeki veri tabanı, çoklu veri girişi gibi fazlalık işleri ortadan kaldırır ve sistemin dakikalar içinde gelişmiş hesaplamalar yapmasını sağlar. Bu, ekip üyelerinizin daha fazla akıllı çalışma yapma zamanını arttırarak, işgücü konusunda yatırım getirisini artırır. Bundan dolayı ERP, kuruluşunuzun üretkenliğini, verimliliğini ve karlılığını artırır.

5. Mutlu Müşteriler

Müşterilerinizi yönetmek hiç bu kadar önemli olmamıştı. Dijital çağımızda, gittikçe daha fazla insan hangi giysilerin giyileceği, hangi besinlerin tüketileceği ve hayatlarının nasıl yaşayacağı konusunda tavsiyeler almak için internete yönelmektedir. Tüketicilerin yüzde 84'ü, çevrimiçi yorumlara bir arkadaş kadar güveniyor, önceki müşteri görüşleri her zamankinden daha etkili.

Müşteri memnuniyetini arttırmanın en iyi yolu müşteri merkezli ürün ve hizmetler sunmaktır. ERP bunu birkaç farklı yolla sağlar. İlk olarak, çoğu ERP sistemi bir müşteri ilişkileri yönetimi (CRM) aracıyla donatılmıştır veya bir tane ile kolayca entegre edilebilir. Bir ERP ile CRM’niz işletme fonksiyonlarındaki verilere erişebilir.

İletişim bilgilerinin yanı sıra, entegre bir CRM size sipariş geçmişi ve fatura bilgileri gibi ayrıntıları gösterebilir. Bu, ekibinizin, müşterilerinizi isteklerini ve ihtiyaçlarını daha iyi anlayabilmeleri için daha bütünsel görmelerini sağlar. Artan müşteri görünürlüğü, satış potansiyelinizi daha iyi bir üretim sağlamak için formüle etmenize yardımcı olur.

6. Sadeleştirilmiş Uyum ve Risk Yönetimi

Şirketler farklı ülkelerde büyüdükçe ve iş yaptıkça, işinize uygulanan tüm farklı düzenlemeleri takip etmek zor olabilir. Yerel şirketlerin bile çeşitli çevre, bilgi güvenliği ve insan kaynakları düzenlemeleri konusunda endişelenmeleri gerekiyor.

Neyse ki, her aşamada uyumluluğu korumanıza yardımcı olmak için birçok ERP sistemi bu düzenlemeler göz önünde bulundurularak inşa edilmiştir. Ayrıca, ERP yazılımı kimyasal kullanım ve vergi hükümleri gibi şeylerin belgelenmesine yardımcı olmak için yerleşik denetim araçları sunar. Bu, raporları formüle etmeyi ve ilgili yönetim kuruluna göndermeyi inanılmaz derecede kolaylaştırır.

Ek olarak, ERP sistemleri genellikle riski yönetmek için araçlar sağlar. Bu çözümün gelişmiş güvenilirliği ve doğruluğu, muhasebe sırasında hataların daha az olması nedeniyle genel finansal yönetimi iyileştirir. Tahmin araçları aynı zamanda kullanıcıların talep, emek ve bütçe söz konusu olduğunda olayları tahmin etmelerini sağlar. Elinizdeki bu bilgilerle daha güvenli bütçeler, programlar ve ürün geliştirme planları oluşturabilirsiniz.

7. Geliştirilmiş Envanter İzleme

Büyüyen şirketler için en büyük zorluk, genişleyen envanter seviyelerini takip etmek ve izlemektir. ERP sistemleri, tedarik zinciri sırasında envanterinizde sekmeleri tutmak için barkodlama, RFID etiketleri ve seri numaralarını kullanır. Bu araçlar, farklı depolardaki stok seviyelerini takip etmenize yardımcı olur, hangi malların taşınmakta olduğunu ve hangi malların raflarda bulunduğunu belirtir. Artan depo görünürlüğü, toplama, paketleme ve nakliye işlemlerini büyük ölçüde optimize ederek tüm tahmine dayalı işlerin gerçekleşmesini önler.

Envanter takibi, izleme teknolojileri daha doğru rakamlar sağladığından raporlamayı desteklemektedir. Kullanıcılar, hangi ürünlerin en hızlı hareket ettiğini daha fazla talep gösterdiğini ve hangi taşıma maliyetlerini artırdığını görmek için özel KPI'ları yapılandırabilir. ERP'nin sağladığı büyük hassasiyetle, depo yöneticileri daha doğru iş kararları almak için envanterlerinde gerçek zamanlı veri alabilir.

8. Geliştirilmiş Üretim Planlama ve Kaynak Yönetimi

Envanterinizi yönetmenin yanı sıra, ERP sistemleri de üretimi yönetir. ERP, atölye alanı dahil olmak üzere tüm üretim operasyonları hakkında bilgi sağlar. Bu, kullanıcıların kapasiteyi en üst düzeye çıkarmak için üretim programlarını, ekipmanlarını ve işçiliğini optimize etmelerini sağlar.

Ek olarak, ERP Malzeme Listenizi (BOM) ve sabit varlıkları yönetir. Bu yazılım ile kullanıcılar, önceki tüm değişikliklerin kaydını tutmanın yanı sıra BOM'ları da kolayca oluşturabilir ve düzenleyebilir. Sabit varlık yönetimi, kullanıcıların beklenmedik duruş sürelerini azaltmak için ekipman bakımını planlamalarını sağlar, karlılığınızı ve tedarik zinciri ilişkilerinizi geliştirir.

Son Olarak;

ERP sistemlerinin önemi, doğru çözümü seçerseniz, uygulamada yer alan başlangıçtaki maliyet, zaman ve çabanın üzerindedir. Özellikler ve işlevler, uygulama hedefleri ve firmanız için sorulacak sorular hakkında daha fazla bilgi için www.enfotek.com.tr’ye bakın.

Yeterince dikkatli bir araştırma ve dikkatli düşünülünce, ERP'nin bir şirket için neden önemli olduğu ile ilgili bir resim çizerek yukarıda listelenen tüm faydaları sağlayan ERP yazılımının Enfotek tarafından üretildiğini bulacaksınız.