27 Ağustos 2019 Salı

İZAK ESKİNAZİ: EDS’Yİ TEK GEÇERİM

Hazır Giyim sektöründe İzmir’in duayen isimlerinden olan Spot Tekstil’in kurucusu İzak Eskinazi, Enfotek’in sorularını yanıtladı. Deneyimli iş adamı sektöre girişi ve 1993 yılında kurulan Spot Tekstil’in uzun yolculuğunu anlatırken, pazara ışık tutacak önemli görüşler bildirdi. Doğru bir ERP yatırımı için şirketlere önerilerde de bulunan Eskinazi, ‘’EDS’yi tek geçerim’’ diyerek Enfotek’e duyduğu güveni dile getirdi. Duayen hazır giyimci İzak Eskinazi ile gerçekleştirdiğimiz röportajı sizlere sunuyoruz:

İzak Bey bizleri şirketinizde ağırladığınız için teşekkür ederiz. Hazır Giyim sektörü sizi yakından tanıyor ancak, kısaca kendinizden bahsedebilir misiniz?

Merhaba. 1957 İzmir doğumluyum. İlkokul ve liseyi İzmir’de tamamladıktan sonra, 1978 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi İşletme Bölümü’nden mezun oldum. Daha sonra aile mesleğimiz olan tekstil işine başladım. Daha sonra konfeksiyon üretimine dahil oldum. 1986 yılında dokuma ihracatına başladım. 1993 yılında Spot Tekstil firmasını kurdum.

Spot Tekstil bugün İzmir’in en büyük tekstil firmalarından biri. Birbirinden önemli markalara üretimler yapıyor. Kurucusu olarak işletme hakkında sizden bilgi alabilir miyiz?

İlk olarak dokuma konfeksiyon vardı, örme üzerine de bir takım işler yapabileceğimizi düşündük ve Spot Tekstil’i İzmir’de kurduk. 10-15 kişi ile başlayan yolculuk bugün 250’yi aşkın çalışan ile sürüyor. Şuan Inditex Grubu (Bershka, Massimo Dutti, Oysho, Pull & Bear, Stradivarius, Zara ve Zara Home ve Uterqüe markalarını barındırıyor) ve H&M gibi firmalara üretim yapmaktayız.

Çok uzun yıllara varan sektör tecrübenize dayanarak, ulusal ve uluslararası pazarda sektörün gelecek stratejisi sizce ne olmalı?

Bu sorunun cevabı keşke net ve bilinebilir olsa. Önümüzdeki süreçte rekabet artacak. Bizim gibi üretim yapan firmaları ayakta tutacak tek şey, sürdürülebilir ve çevreye duyarlı üretim yapmak olacaktır. Tüm dünya bu konulara odaklanmış durumda. Özellikle Uzak Doğu bu konuda radikal adımlar atıyor. Bu yüzden önümüzdeki yıllarda Asya pazarı ile rekabet oldukça zorlaşacak. Ancak Türkiye’nin Avrupa pazarına yakın olması, moda konusunda önde olması bizim avantajlarımızdan. Ancak kanaatim önümüzdeki 10 yılın zor geçeceği.

Peki hazır giyim sektörünün keyifli ve zor yanları nelerdir?

Bu işi sevmeyen sektörde kalıcı olamıyor. Para kazanılıyor diye bu işe girenler zaman içinde sektör dışı kaldı. Yeni şeyler yaratmak, müşterilerle ilişkide bulunmak, özellikle benim için genç nesil ile iletişim halinde olmak mesleğin keyifli unsurlarından. Zor yanları ise; diğer sektörlere göre aldığınız riske göre belki de yapmamanız gereken bir iş. Ama sevdiğiniz zaman bu işi yapmanız güzel bir his veriyor. Ancak gün geçtikçe hazır giyim sektöründe çevresel ve toplumsal sorunlar, baskılar, müşteri talepleri gibi ciddi sorunlar doğuyor. Buralarda şirket olarak güncellemeler yapmak gerekli. Kimyasal analizler yapmalı ve çevreye duyarlı olmak gerekli. Fiyat baskısı ve diğer tüm riskler de zor yanları.

Şimdi ENFOTEK firması ile tanışıklığınıza ve EDS’yi 20 yıldır kullanmanız konusuna gelmek istiyorum. EDS’yi neden tercih etmiştiniz? Şuan aktif kullanımda programı nasıl yorumlarsınız?

EDS’yi ilk gördüğümde, firmamıza bilgi akışı konusunda disiplin getireceğini ve otokontrol sağlayacağını düşünmüştüm. Bu öngörü gerçekleşti ve program beni tatmin etti. EDS ile birlikte kafanıza göre iş yapma sürecinin bittiğini ve sistemin kalıcı olduğunu öngörmüştüm. Bu konuda da program beni yanıltmadı. Ben EDS’nin doğru bir tercih olduğunu düşünüyorum.

EDS’nin iş süreçlerine katma değerini nasıl yorumlarsanız. Program Spot Tekstil’e nasıl bir kolaylık sağlıyor?

EDS ile iş süreçleri standardize ediliyor. İş tanımının belli olması ve birimler açısından, takip açısından da doğru bir program. Bu özellikler çalışanlara kolaylık sağlıyor. Bu tür ERP yazılımlarının en önemli avantajları bunlar ve EDS bunu çok iyi yapıyor. Çünkü EDS bu işi iyi bilen tekstil mühendisi arkadaşlarca yazılmış bir program. Tecrübelerini bize herhangi bir sorun yaşadığımızda hemen yansıtıyorlar. Herhangi bir sorunda yanımızdalar. Tekrar sizin sorunuza dönecek olursak, iş süreçleri açısından EDS, Spot Tekstil’e disiplin getirmiştir. Her türlü takibin ve her türlü enformasyonun çabuk şekilde EDS’den alınabildiğini düşünüyorum.

ENFOTEK firmasının danışmanlık hizmetleri hakkında neler söylersiniz?

ENFOTEK kendini her gün geliştirmek zorunda olan bir firma. EDS’de bugüne kadar 7 versiyon yaratıldı. Bu önemli bir çalışma ve her sürümde yenilikler yer alıyor. Sürekli olarak yöneticilerle kontak halindeyiz ve bizim görüşlerimize önem veriyorlar. Bu geri dönüşler ile de programları revize ediyorlar... Büyük kurumsal firmalar ile çalışırken yaşayacağınız sorunlar, ENFOTEK’te yok. ENFOTEK’te kolay ulaşabilme ve hızlı yanıt alma avantajları var.

Son soruya geçmeden önce, tecrübenize dayanarak, ERP yatırımı yapmak isteyen şirketlerin yöneticilerine, doğru bir tercih ve kurulum için ne önerirsiniz?

Bu konuda EDS özel olarak çalışan ve tamamen hazır giyim sektörüne uygun bir ERP. Piyasadaki diğer ERP programları çok daha kapsamlı olabilir ancak. EDS sadece konfeksiyon için yazılmış ve birçok deneyimi de içinde barındıran bir program. Bu yüzden EDS’yi tek geçerim.

Son sorumuz ise şöyle; son yıllarda sektörün ana gündemleri sürdürülebilirlik ve kurumsal sosyal sorumluluk. Bu konudaki fikirleriniz nelerdir. Spot Tekstil bu konuda neler yapıyor?

Önümüzdeki yıllarda global firmaların tümü sürdürülebilirlik ana teması üzerinden hareket edecek. Sosyal sorumluluk da bunun olmazsa olmazı. Sürdürülebilir bir üretim yapmak derken; geri dönüşümler, çevreye uyum, çalışanların haklarının tam ve doğru olarak verilmesi ve ücret yönetim sistemler gibi bir takım önemli konuları kast ediyorum... Biz firma olarak bu konularda çok hassasız ve bu hususlarda ciddi uygulamalarımız var.

İzak Eskinazi Bey, ENFOTEK adına bizi ağırladığınız için ve değerli görüşlerinizi bizimle paylaştığınız için teşekkür ederiz.