6 Mart 2020 Cuma

EDS ÇOK YOL KAT ETTİ


MD Tekstil EDS Proje Yöneticisi olan Nur Uzunoğlu, Enfotek’in sorularını yanıtladı. Uuzunoğlu, “Ben 2003 yılından beri EDS’yi kullanıyorum. EDS 3 ile başladım. Şuan EDS 7’yi kullanıyoruz. Geçen zaman zarfında EDS üzerine çok şey kattı” dedi. Uuzunoğlu ile yaptığım röportaj şöyle:

 

Merhaba öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?

Merhaba ben Nur Uzunoğlu. Süleyman Demirel Üniversitesi Tekstil Mühendisliği Bölümü’nden mezun oldum.  Daha sonra Bursa’da Ali Osman Sönmez Fabrikası’nda işe başladım. Daha sonra iş hayatıma İzmir’de devam ettim. Şuan ise MD Tekstil’de EDS Proje Lideri görevini üstlenmekteyim.

 

MD Tekstil hakkında bilgi alabilir miyiz?

MD Tekstil 1989 yılında İzmir’de kurulmuş bir firma. Ürünleri daha çok bayan ağırlıklı olmakla birlikte yüzde 100 ihracat yapan bir firma. Avrupa, Amerika ve Güney Amerika olmak üzere yaklaşık 32 ülkeye ürünlerimizi yolluyoruz. Aylık yaklaşık olarak 300 bin adet ürün üreten bir firma. Yaklaşık olarak 75 çalışanı bünyesinde barındıran bir firma. Çalışanlarının çoğu uzun yıllardır MD Tekstil’de çalışıyor. Bu da MD Tekstil’in aile havasında bir şirket olmasını sağlıyor. Ayrıca firma içinde de samimiyet ve muhabbetin çok iyi olduğunu söyleyebilirim.

 

MD Tekstil’in EDS’yi tercih etmesindeki neden nedir? Süreç nasıl işledi?

MD Tekstil 4 ay önce EDS’yi aldı. Daha sonra ben EDS Proje Yöneticisi olarak işe başladım. Ben 2003 yılından beri EDS’yi kullanıyorum. EDS 3 ile başladım. Şuan EDS 7’yi kullanıyoruz. Geçen zaman zarfında EDS üzerine çok şey kattı. Şuan firmamızda ise 15 kişi EDS’yi aktif olarak kullanıyor.

 

EDS kullanıcılarının sistem hakkında genel yorumları nelerdir?

Açıkçası EDS ile birlikte 30 yıllık bir alışkanlık değişti. İlk etapta zorlu gibi görünen bir durum bu. 30 yıldır Excel ile işleyen süreçleri dijitalleştirmek kolay olmadı. EDS sizden detay isteyen ve bunu pratik şekilde gerçekleştiren bir sistem. Konfeksiyonda detay önemlidir. Ne almışım, ne kadara almışım, firem ne olmuş, gerçekleşenim ne olmuş… Bir ürünün üzerinde 10-15 tane aksesuar var, kumaş var… Sonucunda gerçekleşen maliyeti gördüğünüzde tüm çabalarınızın karşılığını almış oluyorsunuz. Faturaları görüyor ve girdiler ile çıktılar birbirini tutuyor. Ve bu da sizi mutlu ediyor. Ayrıca EDS üzerinden herkes birbirinin işini denetler ve takip eder durumda oluyor. Bu da işlerin belli bir düzende ilerlemesine olanak sağlıyor.

 

 EDS’nin bir firmaya sağladığı en büyük avantaj nedir?

Bence sağladığı en büyük avantaj büyük resmi görmek. Nerede kazanmışsınız, nerede kaybetmişiniz, neyi eksik bırakmışsınız, neyi iyi yapmışsınız hepsini görmek.

 

Sizin EDS’de en beğendiğiniz özellik nedir?

Gerçekleşen maliyet analizleri. Nasıl daha verimli çalışacağınızı gösterdiği için.

 

Enfotek’in danışmanlık hizmetleri hakkında neler söylersiniz?

Daha önceden Enfotek yöneticilerini tanıdığım için buradaki işime de olumlu başladım.  Sistem içinde yaşadığımız ufak bir problemde bir kurulumcuya ulaşamazsam, diğerine ulaşıyorum. Sonuç almak için beklememiz gerekmiyor. Enfotek deyince aklımda olumlu düşünceler canlanıyor. Enfotek’ten beklentilerimiz ise; şuan başlangıç seviyesindeki modüller aşamasındayız. Bundan sonra da Enfotek’in bizi yönlendirmesini bekliyoruz. Kalite kontrol, numune, sipariş planlama. Gibi aşamalara geçiş aşamasından destek bekliyoruz.

 

EDS’yi başka tekstil firmalarına önerir misiniz?

EDS dışında herhangi bir ERP yazılımı kullanmadım. EDS tecrübeme dayanarak işlevselliği, sektörel uzmanlığı ve detayları için EDS’yi öneririm. Yine her müşterinin çalışma şekline göre esneyen bir program olması dolayısıyla da diğer firmalara öneririm.