6 Aralık 2019 Cuma

ERP’DE YENİ BİR KAVRAM: YALIN DİJİTALLEŞME

Dokuz Eylül Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nde (DEPARK) yüzde 100 yerli ERP Çözümleri geliştiren Enfotek A.Ş.’nin Genel Müdürü Tuğrul Tamtürk, ERP’de yeni bir kavram olarak ‘yalın dijitalleşme’ konusunu anlattı. Enfotek’in, ‘Uzman ERP’den sonra şimdi de ‘Yalın Dijitalleşme’ konusunda öncülük edeceğini söyleyen Tamtürk, “Yalın Dijitalleşme yeni bir kavram. Enfotek’in değerleri içerisinden çıkan bir kavram. Çünkü piyasada yalınlaşma kavramı var. Daha çok Asya’dan (Toyota gibi firmalarca öncülük ediliyor) gelen bir felsefe. Ve bir de dijitalleşme kavramı var. Yazılım firmaları öncülüğünde ilerleyen bir süreç. İşte yalın dijitalleşme bu iki konunun ‘tasarım’ ortaklığı ile bir araya gelmesidir” dedi.

YILLARIN BİRİKİMİ ÖNEMLİ

“Peki üretim yapan işletmeler, iş zekası ile dijitalleşmeye ihtiyacı olan firmalar neye dikkat etmeli?” diye soran Tamtürk,  “Burada devreye yalın dijitalleşme kavramı giriyor. Geçtiğimiz 20 yıl içerisinde bu prensipleri akıl ve deneyim yoluyla hayata geçirerek, sonucunda dijitalleşme yatırımı yapan firmaların çok daha düşük bütçeler ile hızlı ve fayda üreten projelere sahip olduklarını gördük. Kriz dönemlerini fırsata çevirerek büyüme ivmesi yakaladıklarını gördük. Yalın dijitalleşme sürecini tamamlamamış firmalar ise ortadan kalktı. Bu boşluğu da yine yalın dijitalleşmeye entegre olan firmalar doldurdu” diye konuştu.

ERP SEKTÖREL UZMANLIK İSTER

Tamtürk şöyle devam etti: “Karışıklığı gidermek için basitçe bir anlatım yapayım. Birçok ERP yazan firma size ürününü sattığında, şirketten yazılımcı istihdamı da ister. Ancak şirket, yazılım şirketi olmadığı için öz niteliğinden farklı, ana iş kolundan farklı bir alanda üretim yapmaya çalışıyor. ERP’nin firmaya uygunluğu konusundaki sıkıntıların giderilmesi için bu yazılımcı kadrosu büyüyor ve yönetilemez bir hal alıyor. Firmaların aslında yazılımcı çalıştırmaması, buna muhtaç kalmaması gerekiyor. Bunun yerine firmaların iş geliştirme proje ekipleri kurmaları gerekiyor. Aynı zamanda Enfotek’in hassas olduğu bir nokta olan uzman kurulumcular da olmalı. Ama bunlar da yeterli değil. Aynı zamanda firmaların çevik programlama araçlarına sahip olması da gerekir. Çünkü bizim konumuz dijitalleşme. Bundan bahsetmek için ayrıca yazılım mimarisinden bahsetmek gerekir. Bu da birkaç ayda, birkaç yılda başarılacak bir şey değildir. Bunun için ‘Uzman ERP’ dediğimiz, sektöre özel ve sektörün sorunlarını bilen, yıllara dayanan tecrübeler ile gelişen bir ERP çözümünden bahsediyoruz. Dolayısıyla yalın dijitalleşmeyi şu şekilde özetleyebiliriz; “yalınlaşma ve dijitalleşmenin aynı tasarım içerisinde olmasıdır”.