27 Eylül 2019 Cuma

BULCA: EDS SİSTEM DEMEK

GNT Tekstil’in deneyimli Planlama Uzmanı Ahmet Bulca Enfotek’in sorularını yanıtladı. Bulca, ‘’EDS öncesi şirkette genel bir işleyiş düzeni yoktu. Herkes bağımsız ve kendi bildiği şekilde işi yapıyordu. Bir kişinin şirkette bulunmaması durumunda aksaklıklar yaşanıyordu. İşte EDS bunu ortadan kaldırdı ve bilgiyi firmanın geneline yaydı’’ dedi. Ahmet Bulca’nın açıklamaları şöyle:

Merhaba Ahmet Bey, kısaca kendinizi tanıtabilir misiniz?

Merhaba. Ben Ahmet Bulca. 1977 Bursa doğumluyum. Uludağ Üniversitesi Ekonometri Bölümü mezunuyum. 2002 yılından beri konfeksiyon alanında Planlama Uzmanı olarak çalışmaktayım. Son 10 yıldır da GNT Tekstil de çalışıyorum.

Sizden GNT Tekstil hakkında bilgi alabilir miyiz?

1998 yılında kurulmuş bir firma. Küçük ölçekli bir işletmeden bugünkü konumuna gelmiş. Şuan yaklaşık 350 kişi çalışıyoruz. Nakış başta olmak üzere, triko ve yıkamalar birimlerimiz de var. Tüm üretim GNT Tekstil üzerinden dönüyor. Biz de bunu planlamaya çalışıyoruz. GNT Tekstil bana göre konfeksiyonun en üst noktasında. Ürünler çok kaliteli. Doğrudan müşteri odaklı çalışan bir firma. Doğal olarak bizim planlama ve detaylarımız fazla olduğu için de işlerin çoğunluğu EDS üzerinden yürüyor.

Kaç yıldır EDS’yi kullanıyorsunuz?

5 yıldır EDS kullanıyoruz.

Neden tercih ettiniz?

EDS öncesi şirkette genel bir işleyiş düzeni yoktu. Herkes bağımsız ve kendi bildiği şekilde işi yapıyordu. Bir kişinin şirkette bulunmaması durumunda aksaklıklar yaşanıyordu. İşte EDS bunu ortadan kaldırdı ve bilgiyi firmanın geneline yaydı.  Bilgi artık tüm firmada aynı anda paylaşılabiliyor. İsteyen istediği bilgiyi girerek alabiliyor. Bizi rahatlatan yönlerinden bir tanesi bu.

Peki kullanım açısından sizin en sevdiğiniz özellikleri nelerdir?

Ben planlamacı olduğum için ürün ağacı yapmaktan hoşlanıyorum. Aslında çoğu kimse ürün ağacını sevmiyor. Nedense ben seviyorum. Siparişin otomatik dağıtılmasını seviyorum. Eksik gelen kumaşı orantılı olarak eksik bırakmayı seviyorum.  Program verileri tek tek elle girmekten kurtarıyor bizleri.

Enfotek firmasının danışmanlık hizmetleri hakkında neler söylersiniz?

5 yıl önce firmamızda EDS kültürü oluşturmak için Enfotek ile 3-4 aylık bir süre yoğun çalıştık. Çok fazla yardımcı oldular. Bizler de programı etkin kullanmaya başlayınca artık daha az görüşür olduk. İhtiyacımız azaldı. Yoksa ne zaman çağırsak hemen destek veriyorlar.

Kurulum sürecindeki firmalara ERP’nin kolay kurulumu, daha işlevsel olması için ne gibi önerilerde bulunursunuz?

Bizim sektörde ERP direnci diye bir şey var. EDS’nin ilk başta  karmaşık ve işi zorlaştırdığının düşünüldüğü bir evresi var. Ancak kullandıktan sonra faydalarını görünce bu düşünceler gidiyor. Kurulum sürecinde çatıyı iyi çizmek gerekli. Ürün ağaçlarının, renk skalarının nasıl olması gerektiğini, stokları nasıl kontrol etmek gerektiğini önce oturup belirlemeliler. Daha sonra sisteme girmeli ve yol haritası belirlemeliler. Onun üzerine devam edilmeli. Enfotek bu süreçlerde zaten firmalara yardımcı oluyor. Zamanla da program kendisi yürüyor.

Peki EDS’nin firmalara ne gibi katma değeri var?

Tekstil ve konfeksiyonun kapladığı hacim büyük. İşin kişilerden çıkıp firmanın geneline sistemli şekilde yayılması gerekli. İşin aksaması kişiye odaklı olduğu için bizde daha önce çok yaşanıyordu. Ya da bilgi vermek için onlarca kişiye mail atmamız gerekiyordu. İşte EDS sizi bundan kurtarıyor. Ya da ‘kumaş geldi mi, kaç kg geldi?’ gibi sorulara programdan yanıt alabiliyorsunuz. Gereksiz sorulardan kurtularak, iş yükünüzü azaltıyorsunuz. Diğer kısım ise stoklar kısmında çok işe yarıyor. İhtiyaçları talep ettiğiniz anda, veriler önünüze geliyor. Ve ihtiyacınızı revize edebiliyorsunuz. Normalde bunlar göremeyeceğiniz veriler. Ve son olarak biz ve Enfotek İzmir firmasıyız. Doğal olarak destek konusunda en geç 1 saate bize geri dönüş yapıyorlar.