9 Ekim 2023 Pazartesi

ENFOTEK’İN TECRÜBESİ BİZE GÜVEN VERİYOR

Doteks Tekstil’de Kurumsal Gelişim ve Sürdürülebilirlik Direktörü olan Serdar Güldal, Enfotek’in sorularını yanıtladı. Alanında uzman olan Enfotek ekibinin kendilerine bu yönüyle güven verdiğini belirten Güldal, “Enfotek bir yazılım firması olmasının yanı sıra danışmanlık da alabileceğiniz bir firma. Enfotek ekibi konularında uzman ve bizlere güven veren bir ekip. Taleplerimizde bizleri anlayan ve bu konuda destek olan bir ekip” dedi. Ayrıca Güldal, Doteks’in iş süreçlerinde Enfotek EDS’nin nasıl aktif bir şekilde kullanıldığını da uygulamalar üzerinden anlattı.


Merhaba öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?

Merhaba ismim Serdar Güldal, Endüstri Mühendisiyim. Doteks Tekstil’de Kurumsal Gelişim ve Sürdürülebilirlik Direktörü olarak çalışmaktayım. Daha önce yine hazır giyim sektöründe; bilgi sistemleri yöneticisi, planlama müdürü, kalite ve sistem geliştirme müdürü olarak görevler aldım.


Firmanız hakkında bilgi alabilir miyiz?

Doteks, 2000 yılında Yönetim Kurulu Başkanımız Sn. Gürkan Tekin tarafından kurulmuştur. Mersin ve Mısır’daki fabrikalarında yaklaşık olarak bin 500 kişi istihdam edilmektedir. Aylık bir milyon adet kapasite ile denim, non-denim alt ve üst gruplarında, Avrupa ve Amerika pazarına ihracat yapmaktayız.


Enfotek EDS’yi tercih etmenizdeki temel etkenler nelerdir?

Tekstil süreçlerini bilen tecrübeli bir ekip tarafından hazırlanan ERP sistemi olduğundan tercihimiz Enfotek EDS olmuştur. Enfotek bir yazılım firması olmasının yanı sıra danışmanlık da alabileceğiniz bir firma. Enfotek ekibi konularında uzman ve bizlere güven veren bir ekip. Taleplerimizde bizleri anlayan ve bu konuda destek olan bir firma.

 

Enfotek EDS ile birlikte iş süreçlerinde neler değişiyor? Firmanıza sağladığı en büyük avantaj nedir?

Biz Enfotek EDS’yi tasarım aşamasından, siparişe dönen ürünün sevk aşamasına kadar olan her aşamada kullanmaktayız. Tüm süreçlerimizi izleyebiliyor, ölçebiliyor ve geliştirebiliyoruz. EDS5 ile başladığımız yolculuğumuza şu an EDS8 ile devam ediyoruz.

Enfotek EDS ile yaptığımız bazı uygulama örnekleri vermek gerekirse; Modelhaneler ve fabrikalarımızda barkod takibi ile üretimi anlık izleyebiliyoruz. Bir ürünün geriye dönük izlenebilirliğini sağlayabiliyoruz. Bu ayrıca müşterilerimizin izlenebilirlik denetimlerinde çok büyük avantaj sağlıyor. Best Practice olarak not ediliyor.

Endüstriyel cihazlarla Enfotek EDS‘yi entegre edip süreçlerimizi dijital hale getirdik.  Kullandığımız kumaş kontrol makineleriyle Enfotek EDS’yi entegre edip kumaş kontrol süreçlerimizi dijitalleştirdik.

Yıkama reçetelerimizi Enfotek EDS ile entegre edip, sarf edilen kimyasalın dijital tartı ile stok çıkışlarını otomatik olarak sisteme aktarıp, online stok takibi yapabiliyoruz. Kimyasalların parti bazlı takibini sağlayabiliyoruz. Bu da Inditex’in GTW denetimlerinde, HIGG doğrulama denetimlerinde bize büyük avantaj sağlıyor.

Yapılan koleksiyonların, siparişe dönme oranları ve siparişe dönmeyenlerin faturalanması yine Enfotek EDS ile kontrol edilebiliyoruz.  

Aylık Performans Raporları ile zamanında yükleme, 2. kalite oranı, kumaş sarf performansı, sipariş-sevk sürelerimizi ölçebiliyoruz. Gecikme nedenlerimizi sorgulayıp, bu alanlarda iyileştirmeler yapmaya çalışıyoruz.


Doteks’in prosedürleri de Enfotek EDS ile entegre değil mi?


Şirket prosedürlerini ve iş akışlarımızı Enfotek EDS’ye entegre ederek bilgi ve ürün akışlarında kontrolü sağlıyoruz. Birkaç örnek vermek gerekirse; İlgili siparişin kumaşı kontrol edilmeden, trim kartı hazır olmadan, tedarikçi sözleşmesi olmadan ve kalıp onayı olmadan depodan 1 metre kumaşın dahi çıkışı yapılamıyor. Kumaşçı veya üretim tedarikçisi kaynaklı reklamasyonlar sistemden online olarak takip edilebiliyor. Satınalmalar, limit dahilinde ilgili bölüm müdürünün onayına düşüyor. tedarik zincirimizdeki onaysız atölyelere ürün çıkışı yapılamıyor. Üretimden talep edilen üretim numunelerinin, onay mekanizması ile talep edilmesini sağlıyoruz.


Şirketinizdeki EDS kullanıcılarının sistem hakkında genel yorumları nelerdir?

ERP programını şirket yapınızda yerleştirmek, kullanımını sağlamak sabır isteyen bir süreç. Öncelikle kullanıcılara iyi bir eğitim ve zamanında destek verilmesi çok önemli. Bu nedenle biz 440 sayfalık bir görev bazlı Program Kullanım Kılavuzu hazırladık. Yeni başlayan personele görev tanımı doğrultusunda, ilgili Enfotek EDS süreçlerinin eğitimi veriyoruz. Eğitimi hazırladığımız kullanım kılavuzu üzerinden veriyoruz.   

Kullanıcılar, tüm süreçlerde istenilen bilgiye ulaşabildikleri için Enfotek EDS’den memnunlar. Ayrıca ekranların özelleştirilebilme esnekliğine sahip olması da kullanıcıların beğendiği diğer bir özellik. Ayrıca firma içinde yaptığımız anketlerle kullanıcılarımızın istekleri veya şikayetlerini değerlendirdiğimiz bir sistemimiz de var.


Sizin EDS’de en beğendiğiniz özellik nedir?

Firmamızdaki tüm iş süreçlerimizi ERP sistemi ile entegre ederken, bunu konusunda uzman bir ekiple yapmak büyük kolaylık sağlıyor. Sistem normal raporlamar dışında, kokpit raporları ile büyük verilere anlık ulaşma imkanı sağlıyor. Ayrıca programın alt yapısında SQL veritabanı kullanılması, istenildiğinde iş zekası uygulamaları ile çalışıp, istediğiniz raporlamaları yapmanızda büyük kolaylık sağlıyor. Ayrıca İngilizce dil desteği olmasına rağmen Mısır’daki çalışanlar Enfotek EDS’yi Türkçe kullanmayı tercih ediyorlar. Bu program arayüzünün başarısından kaynaklanıyor.


Enfotek’in danışmanlık hizmetleri hakkında neler söylersiniz?

Firma kurucusu Tuğrul Tamtürk Bey, Genel Koordinatör Aslı Tamtürk Hanım, ve Proje Danışmanımız Berna Şenol Hanım sektörü bilen işlerinde çok tecrübeli isimler. Taleplerimizi ve ihtiyaçlarımızı birlikte analiz edip başarılı çözümler bulduğumuzu söyleyebilirim.


EDS’yi başka firmalara önerir misiniz?

Hazır giyimde faaliyet gösterip, ERP programına ihtiyacı olan firmalara mutlaka Enfotek ile görüşmelerini tavsiye ederim. Sorunlarının ve taleplerinin karşılığını Enfotek EDS’de bulacaklardır.


Değerli yanıtlarınız için çok teşekkür ederiz Serdar Bey.

Ben de teşekkür ederim.