24 Ocak 2020 Cuma

EDS İŞİMİZİ ÇOK KOLAYLAŞTIRIYOR

Gaziantep’te çocuk giyimi üzerine faaliyet gösteren Polat Tekstil’in Genel Müdür Mustafa Polat, Enfotek’in sorularını yanıtladı. 10 yılı aşkın süredir EDS ile çalıştıklarının altını çizen Polat, “EDS işimizi çok kolaylaştırıyor” dedi.

Merhaba, sizi ve Polat Tekstil’i tanıyabilir miyiz?

Merhaba, Ben Mustafa Polat. Şanlıurfa doğumluyum. 1996 yılında babamın kurduğu Polat Tekstil, Gaziantep’te çocuk kıyafeti üretimi yapıyor. 50’ye yakın bünyemizde, 500-700’e yakın da fasoncu üretim yapan işçi kapasitemiz var. Üretimin yüzde 95’ini iç piyasaya, dolaylı şekilde veya bizzat kendimiz olmak yüzde 5’lik kısmı da yurtdışına yapıyoruz. Daha önce erkek ve kadın kıyafeti olmak üzere geniş bir yelpazede üretim yapıyorduk. Ancak daha sonra 2-16 yaş arası çocuk kıyafetleri üretmeyi tercih ettik. Üretimimizin yüzde 60’ı İstanbul ve Bursa’ya yapıyoruz. Satış noktalarımızda satışları yapıyoruz.

Polat Tekstil ne gibi ürünler üretiyor? Antep’teki piyasanın genel durumu ve Polat Tekstil’in stratejisi nedir?

Bildiğim üzere, Enfotek’in iş ortakları çoğunluklar kendi markası için üretim yapan değil, fason ve ihracat üretim yapan firmalar. Ancak biz Polat Tekstil olarak kendi markamız olan P&P markamız için üretim yapıyoruz.  Kendi koleksiyonumuzu Türkiye’deki toptancılara satıyoruz. Sonuç itibarı ile bu iş üretimi satışı önceden planlı lan işlere göre daha zor ve riskli bir iş. Çünkü marka yaratırken, yapmış olduğunuz tasarımın doğru olması gerekiyor. Doğru zamanda, doğru fiyata, doğru pazara mal satmamız gerekiyor.  Hal böyle olunca ihracatçı firmalara göre daha az bir kapasite ile çalışıyor olabiliriz. Ancak burada EDS’nin de bilgi birikimi ile Enfotek ile ortak çalışmalar ile bu hacmi günden güne büyütme hedefindeyiz.

Bu sektörün keyifli yanları nelerdir?

Eğer güzel bir tasarımı doğru maliyetlendirme ile firmalara sattığınızda, güzel geri dönüşler alırsanız bu güzel bir çıktı oluyor ve size keyif veriyor.

Polat Tekstil EDS’yi neden tercih etti ve iş süreçlerinizde EDS’nin katkısı nedir?

Ben Polat Tekstil’in başına geçmeden evvel tabir yerindeyse yaptığımız işler kara düzen ile ilerliyordu. Geçmiş dönemlerde doğru olan ancak değişen şartlara, değişen koşullara uyum sağlamayan bir düzendi.  Bu şekilde şirketin hacmini büyütemezdik. Paket programları denedik ama genel bir çözüm bizde sonuç vermedi. Excel üzerinden almaya çalıştığımız sonuçlardan da memnun kalmadık. Bir hata tümü götürüyordu. Bir araştırma yaptık. Bu işi büyük firmalar nasıl yapıyor dedik ve bir fuarda EDS ile karşılaştık. Maddi olarak da şirketimizin o zamanki şartları için ciddi bir ERP yatırımını EDS’ye yaptık. Birçok firma ne yaptığımızı anlamadı ve bize risk aldığımızı söyledi. Ancak bugün sonuç ortada. Şimdi onlar risk almış görünüyor… EDS firmaya geldiğinde de ben genel müdür olarak, ‘Herkes bu programdan tam verim alacak’ dedim. ERP’ye karşı direnç gösteren arkadaşlar ile yollarımızın ayrılacağını belirttim…

EDS ile en baştan en sonuna kadar tüm iş süreçlerimizi bir sistem üzerinden takip etme imkanı bulduk. Numune aşamasından, sevk aşamasına kadar aynı yerden takip bize, şirket içinde aynı dilin konuşulmasını sağladı. Bir kod hepimiz için aynı ürünü aynı iş sürecini tarif ediyor. Her departmanın iş süreçleri hakkında bilgisi olduğu için, sistemdeki aksaklıkları, gecikmeleri düzeltmek için herkes birbirini uyarıyor, destek sağlıyor. Tüm bu işi yönetme şeklini kolaylaştıran EDS’nin bu gibi özelliklerini diğer üretici arkadaşlarıma anlattığımda onların ağzı açık kalıyor ve şaşırıyorlar.

EDS’yi diğer firmalara önerir misiniz?

Evet öneririm. EDS’nin 25 yıllık deneyimi var. Çok büyük firmaların büyümesine katkı koymuş, birlikte yol arkadaşlığı yapmış. Birçok müşterisinin bilgi birikimini başka firmaların yararı için süzen bir süzgeç görevi, teknolojisi var. Siz aslında daha küçük bir firmayken EDS ile tanışırsanız, bir ERP’den ziyade bir bilgiyi satın alıyorsunuz.  Tekrardan bir şey keşfetmiyorsunuz, bir iş sürecinde, bir kriz ortamında bu sektörün öncü firmaları tarafından deneyimlenmiş bir bilgiyi, tecrübeyi satın alıyorsunuz. Bunun maddi karşılığı ölçülemez. Bir firmanın sağlam temellerde ayağa kalkmasını istiyorsak doğru bir üretim programı ile işlerin yürütülmesi gerekli. Bu program bizin için EDS’dir. 10 yılı geçen bir iş ortaklığımız var. İnşallah 10 yıllar daha bu ortaklığımız sürecek.

 

Peki Enfotek’in danışmanlık hizmetleri hakkında neler söylersiniz?

Zaman içinde Enfotek ile ilişkimiz geliştikçe yaşadığımı ufak sorunlar dahi ortadan kalktı. İki firmada ne istediği çok iyi bilirse, sonuca gitmek daha kolay oluyor. Destek konusunda hiçbir sorun yaşamadık. Enfotek Destek Merkezi’nde (EDM) şuan bir yada iki isteğimiz vardır. Çünkü iki firmada artık birbirini daha iyi anlıyor ve sorunların çözümünde ortak hareket ediyor. Tabi bunun altında Enfotek’in ekibini her geçen gün büyütmesi ve işe yaptığı yatırım ile donanımlı personel bulundurması da yatıyor. Enfotek’in 10 yıl öncesine göre kendi iş süreçlerini daha da geliştirmesi yatıyor.

Son olarak, dünyada şuan sürdürülebilirlik, verimlilik, yalınlık, çevreye duyarlılık gibi konular gündemde. Bir değişim söz konusu. Polat Tekstil bu konuda neler yapıyor?

Bu hususlarla ilgili dünya ciddi bir dönüşüm yaşıyor. Ve bu süreçte birileri bazı şeyleri başararak çok şeyler kazanırken, diğer firmalarda buna ayak uyduramayarak yok oluyor. Yeniliğe açık olan firmalar bir şekilde ayakta duruyor. Bu değişime direnen firmalar insan kaynaklarını pazardaki paylarını kaybetmek zorunda kalıyor. Örneğin;  Eskiden insanlar daha gösterişli, göz alıcı ürünler tercih ederken, günümüzde organik ürünlere, geri dönüşümlü ürünlere rağbet gösteriyor. Birçok firmanın ş süreçleri hakkında, ürün bilgileri hakkında teknoloji ile bilgi almak istiyorlar. Yine günümüzde paylaşmayı bilmek de önemli. Her şeye sahip olmaya çalışmak, başarısızlığın nedeni olabilir. Polat Tekstil olarak tüm bu değişimin farkındayız ve adımlarımızı çağa uygun şekilde atmaya çalışıyoruz.